Je bekijkt nu Verslag Fenneke van bezoek Kenia

Verslag Fenneke van bezoek Kenia

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:nieuws

Nicholas en Geoffrey gaan nog steeds elke dinsdagmorgen naar de St. Christine school om ouders en/of kinderen te ontmoeten. Ik word hartelijk verwelkomd door een aantal ouders en het hoofd van de school als ik daar aan kom. De scholen zijn begin september weer begonnen aan de laatste termijn van 2019. Ik zie dus niet veel EBOO kinderen, want die zitten allemaal op hun respectievelijke scholen. Ik mis het echt, het directe contact met alle kids. Er komen een aantal kinderen die vorig jaar de middelbare school afgerond hebben. Zij vragen nu of ze een beroepsopleiding mogen doen. Lees hiernaast wie wat wil gaan doen. 

Pastor James
Dan komt Pastor James, het hoofd van de St. Catherine school. Alledrie de jongens (uit 1 gezin) zijn van school weggelopen, en we weten niet waar ze zijn. Zelfs de moeder zegt: “die jongens willen niet deugen, EBOO heeft genoeg voor ze gedaan en laten ze het nu zelf maar uitzoeken!” We besluiten om de school van Pastor James te blijven steunen voor eten voor de kinderen. Pastor James vraagt om geld voor een waterpomp en we besluiten dat ik dat zal overleggen met het bestuur in Nederland, dus dat wordt voorlopig uitgesteld tot volgend jaar.

Auntie Mary
En dan hoor ik het akelige nieuws van auntie Mary, de pleegmoeder van een aantal kinderen. Zij is zwaar gehandicapt en moet haar rechterbeen meeslepen. Nu is ze ook nog aangereden door een auto en ligt in het ziekenhuis. Dit is het gevolg van de wegen die dwars door Kibera aangelegd worden, en waar automobilisten veel te hard rijden! Ik wil er gelijk naar toe, maar Nicholas en Geoffrey raden het me sterk af omdat ze vermoeden dat ik, zo gauw ik daar aankom, een fikse rekening onder m’n neus geduwd zal krijgen. Wat is het toch een verschrikkelijke situatie. De mensen hebben geen geld om te eten, laat staan om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Maar als ze in het ziekenhuis terecht komen krijgen ze wel torenhoge rekeningen. Nicholas en Geoffrey vragen of het mogelijk is dat we voor elke familie die in het EBOO project zit voor €50,00 per jaar een ziektekostenverzekering af kunnen sluiten. Ook dit ga ik met het bestuur in Nederland bespreken. Want zelfs voor simpele kwalen is geen geld. 
Noor heeft bijvoorbeeld een oorinfectie waar hij behoorlijk ziek van is en Samuel Onsoti heeft problemen met huidinfecties. Beiden hebben geld gekregen voor medicijnen.

Development Money
De scholen in Kenia hebben weer iets nieuws bedacht: Development Money. Alle kinderen moeten per jaar extra betalen. Dit geld moet contant betaald worden en de kinderen krijgen hiervoor geen betaalbewijs!! We staan machteloos. De kinderen worden naar huis gestuurd als dit geld niet betaald is, en dan zijn we uiteindelijk nog veel meer kwijt want het schoolgeld was al betaald….

School stort in
De laatste dag dat we in Kenia zijn stort de tweede verdieping van een school in en hierbij komen 7 kinderen om het leven en zijn er vele gewonden. Wat een afschuwelijk nieuws, en wat zal dit betekenen voor de scholen waar ‘mijn’ kinderen opzitten? Daar kom ik snel achter! Binnen een week na terugkomst in Nederland krijg ik van Nicholas een krantenbericht toegestuurd dat de St. Catherine school gesloten is en alle kinderen (gelukkig) op een andere school ondergebracht zijn. Veel scholen in Kibera bouwen zomaar een extra verdieping op hun bestaande gebouw, en nu blijkt dus dat er nooit berekeningen voor gemaakt zijn en dat er dus zeer onveilige situaties zijn ontstaan. 

Lees hier de hele nieuwsbrief van oktober 2019:
https://mailchi.mp/e4d429f2bd40/eboo-nieuws-oktober-2019