Je bekijkt nu Het leven in Kibera door moeder Linet

Het leven in Kibera door moeder Linet

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:nieuws

Het leven in Kibera – door Linet 

Nicholas, onze EBOO-hulp in Kenia, bracht onlangs een bezoek aan Linet in Kibera. Hij schreef daarover het volgende verhaal. 

Waar denkt u aan als u denkt aan de sloppenwijk Kibera? Zijn het de vliegende toiletten of de kleine huisjes waarin mensen wonen? Of denkt u aan onveiligheid? Volgens Linet, moeder van acht, kan Kibera het beste omschreven worden als een plek waar grote werkloosheid heerst. Alle problemen die gaande zijn in Kibera zijn te herleiden naar werkloosheid. “Niemand zou nog in Kibera wonen als ze een goede baan hebben”, aldus Linet. “Meestal wordt er veronderstelt dat de huizen in Kibera erg goedkoop zijn. Maar in werkelijkheid zijn de huizen in Kibera in zeer slechte conditie. Het enige dat de huisbaas doet is langskomen om het huurgeld te innen.” 

Wie is Linet precies? Linet is moeder van acht kinderen. Ze wonen samen in een klein huisje in hartje Kibera. Haar kinderen worden gesponsord door EBOO. Als ik (Nicholas) om 1 uur ’s middags bij haar kom kan ze mij niets te eten of te drinken aanbieden maar ze is blij met mijn bezoek. Ze heeft de afgelopen drie dagen niets gegeten. Gelukkig konden de kinderen terecht bij de buren voor een maaltijd.

Linet is afhankelijk van korte baantjes. In Nairobi werkt het zo dat je op een bepaalde plek aan de straat kan gaan staan voor werk. Als je geluk hebt word je opgepikt en kan je voor een dag bijvoorbeeld schoonmaakwerk doen. Op zo’n dag verdient Linet €2,50. Helaas heeft ze op dit moment geen werk. 

Het gebrek aan geld is terug te zien in haar huisje. Het dak zit vol met gaten. Als het regent worden ze allemaal nat. In haar huisje staan geen stoelen. ’s Nachts slapen ze verdeeld over twee bedden. Nu ik op bezoek ben fungeren deze bedden als zitplek. Ondanks alle grote uitdagingen die Linet heeft, kan ze mij één ding wel geven: een grote glimlach als ik vertel dat het schoolgeld voor haar kinderen weer is betaald! 

Lees hier de hele nieuwsbrief van September 2019:
https://mailchi.mp/e64f47de8255/eboo-nieuws-september-2019