Oprichter Fenneke Dijkema

In 1977 zijn Fenneke en Wim Dijkema uit Nederland vertrokken en hebben ze over de hele wereld gewoond en gewerkt. Wim voor NACO (Netherlands Airport Consultants) en Fenneke als vrijwilligster. De landen waar ze hebben gewoond zijn: Saoedi-Arabië, Zuid-Soedan, Fiji-eilanden, Laos, Indonesië, Bulgarije, Jemen, Egypte en nu dus Kenia.

In Egypte is Fenneke gestart met het Eboo-project. EBOO (spreek uit: iboe) betekent vrouw of moeder in het Indonesisch (IBU).
Het zit namelijk zo: we (Wim en Fenneke) hebben 5 jaar in Indonesie gewoond, en omdat iedereen mij (Fenneke) daar IBU noemde, is Wim daar toen ook mee begonnen. In Egypte ben ik begonnen met werken met vrouwen op de vuilnisbelt van Cairo: de vrouwen naaiden prachtige tassen en schorten van Egyptische katoen, en die tassen en schorten werden zowel in Cairo als in Nederland heel goed verkocht. Omdat het spontaan ontstane project zo’n groot succes werd, wilde een Duits meisje een website voor mij maken, om nog meer bekendheid aan het project te geven. Maar dan moest het project wel een naam krijgen, en dankzij de vrouw van een collega van Wim is het IBU – EBOO geworden, omdat zij Wim altijd over zijn ibu/eboo hoorde praten. EBOO omdat dat in de meeste talen uitgesproken wordt als IBOE (behalve in het Nederlands)

Bekijk de film ‘Parel in het vuilnis’: klik om naar de pagina te gaan

Sinds Fenneke en Wim in Nairobi, Kenia wonen probeert ze hier kinderen in de sloppenwijk te helpen om naar school te kunnen gaan. Nadat ze de grote armoede in Kibera van dichtbij gezien had, wist ze dat ze ‘iets’ wilde doen. Dus toen de vrouw van de tuinman aan de deur klopte en vroeg of ze schoolgeld voor haar kinderen wilde betalen, wist ze JA, dit ga ik doen: zoveel mogelijk kinderen helpen om ongestoord naar school te kunnen gaan…. Fenneke heeft direct contact met de onderwijzers en schoolhoofden, en samen hebben ze de kinderen van de armste gezinnen uitgezocht. Nu wordt het schoolgeld direct aan de scholen betaald, en de kinderen krijgen 1 keer per jaar een nieuw uniform en nieuwe schoenen.

Update: Wim en Fenneke zijn begin 2018 verhuisd naar Rwanda. Gelukkig kunnen Nicholas, Geoffrey en Madelin de dagelijkse activiteiten van Fenneke overnemen, wat betekent dat het EBOO programma ‘gewoon’ door kan gaan. Drie keer per jaar, als het schoolgeld voor alle kinderen betaald wordt, zal Fenneke naar Kenia gaan (natuurlijk op eigen kosten) om Nicholas te helpen met de betalingen.

Wil je een persoonlijk berichtje sturen? Het e-mailadres van Fenneke Dijkema is:

fennekeinkenya@hotmail.com

© Copyright 2024 – Eboo in Kenia

 NL61 RABO 01.29.36.53.35