Noor: “Dat is mijn droom”

foto_noor1
Vandaag 7 November 2016, begint Noor met zijn eindexamens voor de middelbare school. Hij is 1 van de 577.079 jongens en meisjes in Kenia die geregistreerd staan voor dit eindexamen.
Zijn eerste examen is wiskunde. Het laatste examen is op 30 November. Eboo wenst Noor veel success met zijn examens.
Noor is 18 jaar, zijn verjaardag was op 18 Augustus. Dit was een gewone dag voor hem, hij zegt: “binnen mijn religie zijn verjaardagen niet belangrijk.” Hij gaf echter wel aan dat het hem een bijzonder gevoel gaf om 18 jaar te worden, alsof het een nieuw begin is.
Noor is geboren in Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi en ook van heel Afrika. De totale bevolking van Kibera komt dichtbij een miljoen mensen. Noor is opgevoed door zijn moeder, zijn vader stierf toen hij een baby was. Noor heeft een gemengde achtergrond, zijn vader was half Tanzaniaans en half Indier, zijn moeder is een Nubian. Nubians komen oorspronkelijk uit Soedan. Ze kwamen naar Kibera in de Engelse koloniale tijd. Hij is het tweede kind in een familie van vier. Zijn oudere zus: Mwatum is kapster, haar opleiding is ook door EBOO gesponsord. De jongere kinderen zijn: Shamim en Salim.
Noor studeert op de Nairobi Milimani middelbare school, dit is een dagschool. Hij houdt van zijn school, en hij heeft een gemengd studie-programma. Hij houdt van aardrijkskunde, wiskunde, scheikunde en biologie. Dat zijn zijn favoriete vakken. Hij houdt ook van literatuur. Noor is een hardwerkende student en is altijd nummer 1 van de klas. Afhankelijk van de uitkomst van zijn examens is zijn wens om door te studeren als medisch student, hij wil graag dokter of psycholoog worden. Noor heeft zichzelf een hoge standaard aangemeten. Hij staat dagelijks om drie uur ‘s morgens op, neemt een koude douche en begint te lezen/studeren. Om zes uur in de morgen vertrekt hij, het is dan nog donker. Maar hij is niet alleen op de weg omdat vele andere mensen uit Kibera naar hun werk lopen. EBOO betaalt niet alleen het schoolgeld en andere scholings-kosten maar betaalt voor hem ook het openbare transport van en naar school. In het verleden deed hij dit lopend (anderhalf uur heen en anderhalf uur terug!) totdat Fenneke begon te betalen voor zijn vervoer. Fenneke stuurt Noor elke week 700 Ksh (is ong. 7 euro) via M-Pesa, een mobiel telefoon-betaal-systeem. Dit transport wordt gedaan door kleine minibusjes. Op school wordt Noor gerespecteerd door medestudenten en leraren, omdat hij gezien wordt als de beste student van de school. Hij vertegenwoordigt de school en zijn mede-studenten bij allerlei officiele gelegenheden. Hij heeft in die hoedanigheid geen schoonmaak-verplichtingen zoals de andere studenten. Hij houdt toezicht op de schoonmaak en heeft een klein kantoortje dat hij o.a. gebruikt als zijn studeerkamer.
foto_noor2
Noor kan zich niet herinneren dat hij tijd had voor plezier. Hij studeert altijd. “Mijn familie steunt me enorm, en respecteert mijn studie-tijd. Iedereen houdt zich rustig want Noor studeert” Noor deelt zijn slaapkamer met zijn oudere zus Mwatum. Elke dag om drie uur in de morgen doet hij het licht aan om te studeren. Mwatum heeft geleerd om gewoon door te slapen terwijl het licht aan is. Noor zegt dat hij bij haar in de schuld staat omdat ze hier nooit over klaagt. Als Noor niet studeert speelt hij graag voetbal en hij is een fervent supporter van Manchester United.
Op zijn verlanglijstje –als de examens achter de rug zijn- staat: reizen, reizen, reizen. Noor is nooit buiten Nairobi geweest, en hij wil graag andere plaatsen in Kenia zien. Ook wil hij graag het land van zijn vader zien: Tanzania, en misschien ook nog Oeganda. “Dat is mijn droom” zegt hij met een glimlach. Noor is zeer gemotiveerd en werkt hard voor een betere toekomst. Hij zegt dat hij veel van zijn medestudenten de mist in heeft zien gaan. Ze komen makkelijk in verkeerde kringen en verlaten de school. Hij heeft ook andere jonge mensen gezien die er hard aan gewerkt hebben om te ontsnappen uit Kibera. Hij wil er aan werken om zijn hele familie uit Kibera te halen. Dat is zijn droom. Noor is ervan overtuigd dat een universitaire graad hem daarbij zal helpen. Deze droom is de oorzaak dat hij elke dag om drie uur opstaat.
Fenneke zegt: Noor is een geweldige student, hij is ijverig en slim, hij is altijd nummer 1 van de klas, hij is rustig en ik denk dat zijn droom uit zal komen. Om hem hierbij te helpen probeer ik een sponsor voor hem te vinden!

Geef een antwoord