Je bekijkt nu Kerst- en paaspakketen

Kerst- en paaspakketen

Een nieuw verhaal van Fenneke over haar activiteiten in Kenia.

Een extreem drukke tijd achter de rug! Direct nadat we half november terug kwamen uit Nederland ben ik begonnen met het uitdelen van schooltassen met inhoud en sportschoenen.
Van de stichting Herba Hortus hadden we in augustus 1000 euro gekregen voor de inkoop van kerstpakketten, en daar was ik in September en October al mee begonnen: 160 handdoeken, 160 x tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo, kam, maandverband voor de grotere meisjes, deodorant voor de grotere jongens, en leesboekjes voor de kinderen op de lagere school. Je kunt je voorstellen dat ik heel wat bekijks had met de inkoop van al deze spullen! Gelukkig hielp een Zwitserse vriendin -Eva- met het verdelen en inpakken van al die pakketten: aparte pakketjes voor jongens en voor meisjes van 3 tot 7, van 8 tot 12, en ouder dan 12.

Begin oktober kreeg ik van de zendingscommissie van de vrijgemaakte kerk van Groningen Oost een berichtje: maak een lijstje van wat je nodig hebt voor je kinderen, dan zullen wij er uitzoeken wat wij kunnen sponsoren !! Wauw, wat zou ik willen voor mijn kids? Daar hoefde ik niet lang over na te denken:

  • Schooltassen (waar ik dan gelijk mijn kerstpakketjes in kon pakken)
  • Sportschoenen en laarzen voor het regenseizoen
  • en voor alle families een kerstpakket

Een paar dagen later stond er al geld voor al deze dingen op de EBOO rekening en kon ik beginnen met de inkoop.
In diezelfde week kwam ik erachter dat de BATA een flinke korting gaf: als je 5 paar schoenen of laarzen kocht dan kreeg je 22% korting, dus ik was al begonnen met de inkoop van 10 paar schoolschoenen in elke maat (16 verschillende maten!). Nu kon ik dus ook nog sportschoenen en laarzen gaan kopen, en extra sportschoenen voor de vaders, en mooie zwarte instapschoenen voor de moeders, omdat we zoveel korting kregen. Wat een feest, maar ook: wat een klus!! Gelukkig hebben we een groot huis, en ondanks dat ik al een kamer vol met kleding, souvenirs en boeken heb, en een –groot- toilet vol met schoenen, was er nog een lege kamer die ineens omgedoopt kon worden tot schoenenvoorraadkamer en ook de kerstpakketten konden daar mooi op volgorde neergezet worden.

Elke dinsdagmorgen eind November en December kwamen Eva en Nicholas (een Keniaanse jonge man die me al veel helpt met de administratie van EBOO), nu kwamen ze om mij te helpen met het uitdelen van de sportschoenen en schooltassen. Alle kinderen komen in die periode langs om hun rapporten te brengen, en om de nieuwe rekening te brengen voor de schoolfees die begin januari weer betaald moet zijn. Ik deed het papierwerk, Eva deelde de schooltassen uit en Nicholas ging de schoenmaat nemen van de kinderen en de vaders/of moeders en dan haalde hij de juiste schoenen van de slaapkamer boven. Als iedereen zijn schooltas had en de nieuwe schoenen aan had, moest er dan natuurlijk -per familie- een foto van gemaakt worden. Geweldig alle die blijde gezichtjes te zien!! Zowel de ouders als de kinderen wisten niet wat hun overkwam!! Omdat de meeste gezinnen begin December al beginnen af te reizen naar het dorp waar ze oorspronkelijk vandaan komen, en omdat we het al zo verschrikkelijk druk hadden met sportschoenen, schooltassen en het nieuwe schoolgeld dat weer betaald moest worden, bedacht ik dat het echt niet handig was om op dat moment ook nog de inkoop en de verspreiding van kerstpakketten voor elke familie op me te nemen, dus bedacht ik ter plekke dat we van de kerstpakketten PAASpakketten zouden maken. Ook de laarzen heb ik nog even laten liggen -het was gewoon teveel allemaal-, maar inmiddels ben ik ook begonnen met het uitdelen daarvan, dus voordat het volgende regenseizoen begint zullen alle kinderen een paar stevige regenlaarzen hebben.

Vorige week ben ik samen met Eva begonnen met de inkoop van spullen die in het PAASpakket moeten: we hebben 50 keer 2 kilo suiker, 50 keer 6 pakjes soep, 50x twee liter olie, 50 x een kilo zeep, 50 x vier rollen toiletpapier en 50 x 500 gram thee gekocht. Dat was een auto vol!!
Morgen komt Eva weer en dan gaan we verder met de inkoop van spullen, dan wil ik 50 trommels koekjes, pakken sap, chapatimeel, macaroni, rijst en bonen kopen.
Eind van deze maand is het al Pasen, voor die tijd komen alle kinderen weer om hun rapport te brengen, en moeten we alweer voor de tweede termijn schoolgeld betalen, en dan kunnen we al deze pakketten uit gaan delen.
Jullie horen het wel, ik zit me dus geen moment te vervelen hier!!

foto eboo 1

foto eboo 2

Geef een antwoord